Desentralisert blockchain

Jeg har fått skikkelig sansen for desentraliserte blockchain-løsninger. Etter å ha skjønt hva det er for noe, vel og merke!

Og det var ikke gjort på et blunk: jeg måtte sette meg inn i en god del info, fra ulike kilder, før jeg følte meg trygg på at dette er noe jeg ønsker å ta del i.

For å hjelpe andre litt på vei deler jeg litt linker og innhold i denne artikkelen her, i tilfelle det kan være et springbrett - om dette resonnerer med rettesnoren og ektefølt inspirasjon hos flere, på samme måte som det gjør hos meg.

Til info: noen av linkene jeg deler genererer også en "bonus" for meg, en takk fra utvikleren for at jeg deler løsningene deres videre; noen av disse har da også en intro-bonus til deg hvis du velger å benytte deg av de respektive

Artikkelen er delt inn i følgende seksjoner:

  1. Om blockchain
  2. Løsninger jeg har sjekket ut
  3. Wallets

Dette er altså ikke noe finansiell rådgivning - kun velmenende hjelp og tips på veien, om du er nysgjerrig du også!

Om blockchain

Hva er egentlig "blockchain"?

Det var noe jeg ikke helt skjønte før etter å ha skaffet meg litt Bitcoin og sjekket ut et par wallets (lommebøker for cryptovaluta)... Men for å ha alt litt på stell før du eventuelt velger å benytte deg av blockchain-løsninger, så kan jeg anbefale å få en forståelse for hva blockchain er før du hopper inn i det med begge beina (eller kun dypper en tå?)

Denne videoen er den beste jeg har funnet for å forklare blockchain:

Going bankless

Dette er en serie videoer, og en grundig - men rimelig lettfattelig (i forhold til mye info der ute) - guide i hva desentralisert blockchain og cryptovaluta innebærer/er for noe:

Going Bankless: The Ultimate Guide

Guiden over kan kanskje virke som mye, men om du titter på videoen under - og flere av videoene de har på youtube - så er det en fin intro etter min mening!

Andreas M. Antonopoulos

Her har vi en bitcoin-entusiast som snakker mye om blockchain, desentralisering og bitcoin; på en måte som jeg synes gir større forståelse av verdien av disse fenomenene/konseptene:

Raffaella Russignaga

Dette er en kvinne som snakker om blockchain på et mer sjelelig nivå, om du vil; og om hva det kan bety for hvordan vi lever livene våre/livnærer oss m.m.

Her er første videoen i en serie som hun kaller for "Crypto Currencies Consciousness":

Løsninger jeg har sjekket ut

Brave nettleser & Presearch

Jeg bruker nå (stort sett) kun Brave nettleser: den jeg har kommet over som har det beste vern om privatlivet til brukerne! - med ulike valg av innstillinger i forhold til grad av sikkerhet m.m. I tillegg kan du tjene BAT (cryptovalutaen til Brave) hvis du tillater at det f.eks. vises reklame i nettleserens startside.

I tillegg har jeg installert utvidelsen presearch i nettleseren Brave, slik at jeg kan tjene opp bonuser for hver gang jeg søker på noe med bruk av presearch ...

Fiffig, ikke sant? Tjene på egen aktivitet, oppmerksomhet og tidsbruk i søkemotor og/eller nettleser! (Ikke all verden, men alle monner drar - og privatlivet er bedre vernet om i samme slengen)

Odysee.com

Hvis du har sjekket ut videoer jeg har delt, med info om ressurser jeg tilbyr, så har du kanskje sett at disse er lastet opp til odysee.com?

Denne plattformen er en slags "desentralisert youtube", selv om det kan se ut som odysee bærer preg av noe sentralisering - contra den opprinnelige "lbry.tv", som nå kun er en desktop-versjon: med odysee.com som en egen utskilt arvtager av konseptet i nettleseren...

Hva jeg liker med Odysee/LBRY:

  • desentralisert (- selv om det er noen retningslinjer på hva som er "lov" å laste opp, sensureres ikke innhold slik som på youtube/facebook/instagram/twitter/m.fl.)
  • innholdsskapere kan motta tips og donasjoner for innhold de deler, og/eller legge ut innhold som kun kan sees etter at man har gitt en donasjon
  • LBC-mynten, som er cryptovalutaen til LBRY - som også brukes på Odysee.com - kan veksles inn i andre cryptovalutaer, og dermed brukes til å andre formål enn på Odysee/LBRY

Unstoppable domains

Desentraliserte og privateide domener! Her kommer det nok til å skje mer fremover, men foreløpig er det mulig å kjøpe domenenavn (til odel og eie), og benytte noen apper (hvorav noen desentraliserte) til å publisere innhold på disse domenene... Her har jeg ikke kommet så langt enda selv, men driver å lærer meg mer om hvordan det fungerer!

Du kan ta en titt her, om du vil sikre deg et domenenavn på det desentraliserte internettet

Desentralisert veksling & p2p (peer to peer)

To løsninger jeg vet om, og har sjekket ut, for å bytte til seg / veksle kryptovaluta, er:

SuperSimpleSwap - veksle helt anonymt

LocalCryptos - for å veksle med andre individer

Wallets - "lommebøker"

KYC versus DeFi

Med KYC, "know your customer", er tilbyder forpliktet til å hente inn personopplysninger om brukere av løsningene sine: og du er ikke anonym bruker. Det kan være vel og bra, det; og likner mer på våre konvensjonelle og sentraliserte løsninger ...

Selv synes jeg de desentraliserte løsningene resonnerer mer med mine verdier og ønsker for fremtidens verdiutvekslinger og samhandling i fellesskap, ref. flere av intro-videoene og artiklene jeg har nevnt i første del ("om blockchain").

Merk:

Når du velger å benytte en desentralisert løsning, så er det stort sett du selv som er ansvarlig for å oppbevare (trygt og hemmelig) nøklene til lommeboken din.

Altså, hvis du ikke finner igjen nøkkelen - som stort sett er en kombinasjon av 12-24 ord som må oppgis i riktig rekkefølge - så er det ingen på "kundeservice" som kan hjelpe deg, og du mister eventuelt det du har av verdier i lommeboka du ikke finner nøkkelen til.

Fordelen er at det kun er du som har tilgang til dine verdier (og eventuelle nære/kjære du gir nøkkelen til), og ingen sentralisert aktør. Eget fullt ansvar for egen eiendom, som fritt kan brukes til å utveksle/samhandle med andre - på anonyme plattformer, eller med kjent identitet.

Exodus

Jeg foretrekker Exodus, som er desentralisert: med både desktop- og mobil-app, som kan synkroniseres (jeg mener å huske at man da bør laste ned til desktop først, og deretter synkronisere med mobil; men det kan du dobbeltsjekke i Exodus sine instrukser!)

Coinomi

I tillegg har jeg valgt å ha Coinomi på mobilen min (finnes også for desktop), fordi det er en wallet som også støtter LBRY-coins (slik at jeg kan sende ut fra min bruker/wallet på odysee.com, og veksle inn/bruke LBC-myntene mine).

Metamask

Denne er en utvidelse til nettleser, og jeg installerte den i forbindelse med registrering av domener på Unstoppable Domains; og har brukt til litt annet også!

(Har nylig importert den i Brave-wallet'en min også, for enkelthets skyld...)

Nimiq

Nimiq har jeg sansen for!

En coin som er inspirert av Bitcoin, men med mye enklere bruk; og mulighet for implementering av wallet - og kjøp/salg av både NIM og BTC - rett i nettleseren (så terskelen for å sjekke ut denne er lavere enn en del andre crypto-applikasjoner/mynter!)

Denne bruker jeg på nettsidene mine også, som en enkel måte å ta i mot donasjoner i cryptovaluta - i dette tilfelle NIM.

Et par KYC-wallets

Binance

Dette er en plattform som krever en del KYC, og (etter min mening litt i overkant mye) sikkerhet omkring innlogging: to-faktor-autentisering, i tillegg til passord og e-post-varsel...

Men, jeg har valgt å benytte meg av Binance bla. for å få visa-kort fra dem! Så når jeg går i butikken kan jeg dra Binance-kortet, så blir crypto-saldoen min vekslet til EUR i sanntid, og varer jeg kjøper altså indirekte betalt i crypto.

I tillegg har denne plattformen ganske omfattende trading-muligheter, så vidt jeg har skjønt (jeg har ikke benyttet meg særlig av det selv)

Crypto.com

Denne er kun på mobil (app), og jeg benytter den for mitt visa-kort nr. 2! Her er det også mulighet for å kjøpe/selge crypto, og fylle på kortet sitt - etter min mening litt mindre knotete enn Binance, men sikkert smak og behag. Du har kanskje sett reklamen med Matt Damon på tv? Vel, det er denne app'en! (Hvis du bruker linken, og bestemmer deg for at du vil bestille deg et visa-kort - Ruby, eller "høyere" - så får både du og jeg $25)