Mvafribehandling.no

Jeg har brukt deler av sommerferien min på å spre informasjon i sosiale medier om et høringsforslag fra Finansdepartementet, som har svarfrist 3. august.

Tilbake på jobb etter mine par ukers ferie har jeg fortsatt med dette, og nå har jeg også fått sendt inn mitt høringssvar - som jeg ikke rakk å gjøre så grundig research for som jeg ønsket meg; da jeg i likhet med store deler av den norske befolkningen har hatt sommerferie store deler av juli.

Høringssvaret mitt kan du lese her eller ta en titt på nedenfor.

Videre i dette innlegget finner du linker til ressurser som kan benyttes dersom du ønsker å ytre din mening om denne saken, og/eller støtte de som kjemper mot innføringen av merverdiavgift på komplementære helsetjenester (hvor den økonomiske byrden faller på pasientene/brukerne selv).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Jeg skriver en del om det å være naturterapeut i Norge i mine blogginnlegg og skriverier på sosiale medier. Det er ikke bare enkelt, i et land hvor det er én linje som har hovedretten til å dure frem: allopatisk/konvensjonell skolemedisin.

Men hva med oss terapeuter som velger en annen retning - med solide kvalifikasjoner og mangeårig utdannelse?

Hva med de omrking én million nordmenn som hvert år oppsøker "alternativ"/"komplementær" behandling - naturmedisin - for helseproblemene sine?

Hvorfor skal ikke alle få god tilgang på behandlingene de selv ønsker, uten at det settes "kjepper i hjula" fra våre styresmakter? Og hvis de først vil skape "debatt" (forsøke å gjøre det enda vanskeligere for terapeuter og klienter); hvorfor skal det da skje på en tilsynelatende respektløs og hastig måte - midt i sommerferien??

Høringssak fra Finansdepartementet

22. juni mottok 191 høringsinstanser (hvorav mange fagorganisasjoner og pasientorganisasjoner) et høringsnotat på 27 sider, hvor det foreslås å innføre merverdiavgiftsplikt på "alternativ" behandling (ja, til tross for mye god forskning og evidens på at naturmedisinske behandlingsformer fremmer helsa til folk er vi bare et "alternativ" som ikke virker å tas særlig på alvor av våre makthavende).

Per i dag kan alle terapeuter som er registrert i en utøverorganisasjon som er registrert i Brønnøysundregistrenes register for alternative behandlere tilby sine klienter / pasienter / kunder behandling uten å legge til mva i prisen, da vi er fritatt for mva.

Hvis Finansdepartementet får det som de ønsker i dette høringsnotatet, vil prisene på tjenestene naturlig nok økes tilsvarende: for at terapeuter (som jo heller ikke nyter godt av noen refusjonsordninger for å redusere prisene for pasientene sine) får inntekten de alltid har trengt for å kunne drive sine virksomheter.

Det som flere særlig reagerer på er høringsfristen: som er satt til 3. august!

Generalsekretær i NNH om høringssaken

Lidia Ivanova Myhre er generalsekretær i NNH, organisasjonen som jeg er medlem i. Hun reagerer kraftig på høringsnotatet, og det første hun trekker frem er den korte fristen - som gir tydelig inntrykk av at dette er en hastesak som virker å nærmest skulle "snikinnføres" mens de berørte partene har sommerferie og ikke tid til å igangsette noen motmæle.

Nå er også høringssvaret til NNH levert - en grundig utformet og velformulert orientering som peker på mange argumenter mot innføring av mva på KAM-tjenester (komplementær og alternativ medisin).

Vil du hjelpe?

Dersom du opplever naturmedisinske behandlingsformer som et godt tiltak du ønsker å ha mulighet til å oppsøke ved behov, til de prisnivåer som gjelder i dag, kan du støtte aksjonen Mvafribehandling ved å signere dette oppropet.

Hvis du kunne tenke deg å holdes oppdatert, og kanskje til og med sende inn et høringssvar basert på ferdig utformede maler, er Facebook-gruppa Mvafribehandling - aksjonsgruppe en fin plattform å følge med på: og hvis du tar en titt på høringssvar som allerede er innlevert (klikk på "høringssvar") kan du få inspirasjon til egne innspill!

Trenger ikke være langt, en kort beskrivelse av hvordan du stiller deg til forslaget hjelper i massevis for å underrette våre folkevalgte om din oppfatning/dine erfaringer!

Nettsidene til Mva fribehandling har også mer informasjon, blant annet en egen side med ressurser for alle som ønsker å skrive høringssvar.